Als je het niet begrijpt, begrijp ik het wel!

Vierlingsbeek, bijeenkomst 24 maart 2016 bij volle maan.

Het geeft in het café de lente weer !

Het geeft in het café de lente weer !

 Lente (tek. Niek Swelsen)

Lente (tek. Niek Swelsen)

.Een zevental kuikens van enkele dagen oud begroeten ons bij binnenkomst in café De Wildeman. Ze geven de lente aan die bij ons op het noordelijk halfrond, ook al een paar dagen oud is.

De kuikens, die zich niets van onze aanwezigheid aantrokken, zijn tekenend voor de gemoedelijke uitstraling van het café in het 17de eeuwse pand. Ze horen erbij evenals de twee honden. In die sfeer komt ”De Klokkenbende”, zoals de uitbater ons steevast noemt, al bijna zeven jaar op gezette tijden bij elkaar. De bijeenkomsten bij ”De Wildeman” doen mij denken aan het kunstwerk: *The Beanery van Edward Kinholz in het stedelijk museum in Amsterdam.

De noordgevel met links in de midden het weerstation.

De noordgevel met links in de midden het weerstation.

Het café past wel bij ons gezelschap, dat gemiddeld ook al een behoorlijke tijd meegaat, evenals de uitbater. En de alom vrolijke dochter van de uitbater zorgt ervoor dat we niet in tijd verzonken raken! Dit door uitdroging te voorkomen op onze bijeenkomst, die volgens de Chinese Astrologie in het jaar van de aap plaatsvind.11 Zelf was ik natuurlijk ook nieuwschierig.

Maar centraal op deze avond stond toch de astronomische wijzerplaat, en wat daar op te zien is.

Niek Swelsen tijdens zijn presentatie.

Niek Swelsen tijdens zijn presentatie.

Kreeftskeerkring, Steenbokskeerkring en Zodiak.

Voor sommige is het even ingewikkeld als computer programma’s, of het instellen van andere digitale instrumenten. Toch slaagde Niek Swelsen erin, om stap voor stap, de opbouw van zo’n wijzerplaat aan ons uit te leggen. Benamingen als kreefts- steenbokskeerkring en de dag-en-nachtevening hebben nu een plaatje gekregen in ons brein. En ook dat schrikkeldag ervoor zorgt dat de lente voor ons op het noordelijk halfrond altijd rond 20 maart ligt, en op het zuidelijk halfrond rond 22 september.

Tek: Niek Swelsen

Tek: Niek Swelsen

 Peter van Dooren geeft uitleg over het afstellen.

Peter van Dooren geeft uitleg over het afstellen.

Na Niek ging Peter van Dooren verder met: hoe kan men in de praktijk de paletten voor een Graham ankergang af stellen en maken. Peter heeft hiervoor speciaal gereedschap gemaakt, dit omdat: meten weten is, waarin ik hem kan volgen. **En als je het niet begrijpt, begrijp ik het wel. Hierna kwamen we toe aan een van de vaste programma onderdelen: de meegebrachte uurwerken, hulpgereedschap en klokken. De inbreng hierin van de leden is niet al te positief, wat toch essentieel is voor de bijeenkomsten. Op het einde van de zeer leerzame avond konden we nog een door Huub van Beek geschonken klassieke regulateur verloten, Huub bedankt!

De gereedschappen van Peter van Dooren.

De gereedschappen van Peter van Dooren.

Deze avond was in ieder geval een goede training voor ons voorstelling vermogen. Enkelen gaven zelfs aan dat ze er de komende nacht wel eens onrustig van zouden kunnen zijn. Dit is volgens mij wel mogelijk omdat we nu een klein beetje in de toekomst kunnen kijken. Of, zou de volle maan invloed op deze mensen hebben, wat wel kan, volgens de vele volksverhalen.23 Volle maan

*http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/collectie-wisselingen/the-beanery-1965

**Bioritmiek gaat ervan uit dat de mens niet op elk ogenblik in dezelfde mate de beschikking heeft over zijn vermogens en dat deze beschikbaarheid cyclisch verloopt zoals de meeste continue processen in de natuur. De beschikbaarheid van een vermogen neemt geleidelijk toe, bereikt een maximum, neemt dan weer af, bereikt een minimum en gaat dan weer toenemen. (Wikipedia)

Prehistorisch weerstation Als bovenkant steen verkleurt, dan regent het. Schommelt de steen, dan waait het. Wordt de steen warm, dan schijnt de zon. Als de steen wit wordt, sneeuwt het.

Prehistorisch weerstation
Als bovenkant steen verkleurt, dan regent het.
Schommelt de steen, dan waait het.
Wordt de steen warm, dan schijnt de zon.
Als de steen wit wordt, sneeuwt het.

Peter demonstreert het afstellen van een Graham anker.

Peter demonstreert het afstellen van een Graham anker.

Opnamemal voor paletten van Peter.

Opnamemal voor de paletten: van Peter.