Verslag bijeenkomst 21 juni 2012

Door Toon Michiels op 24 juni 2012

 

Deze avond gaf Dhr. Eef van Swelm, oud medewerker van Philips Nijmegen, het Merlet College in Cuijk en tevens organisator van de jaarlijkse Internationale Techno – Stoomdag in Wijchen, een lezing.De lezing was goed voorbereid.

Door middel van voorbeelden en de kopieën die  hij voor iedereen beschikbaar stelde, ging Dhr. van Swelm in op het berekenen van tandwielen, frezen en de werking van verdeelapparaten. Een  wekker zetten was  niet nodig , want deze vakman bij uitstek hield iedereen wakker, ook bij iedere vraag gaf hij uitvoerig tekst en uitleg, zelfs de pauze op de normale tijd schoot erbij in. Iedereen van de klokkengroep Vierlingsbeek weet nu wat het verschil is tussen evolvente en cycloidale vertandingen,het berekenen van tandwielen en verdeel methodes.

Na deze lezing hebben we de rest van de avond gebruikt om meegebrachte spullen te bekijken, en gegevens  uit te wisselen.  Ook is tevens  besloten de volgende bijeenkomst in september te houden. Het thema en de juiste datum krijgt iedereen ruim van te voren toegezonden. Al met al, een geweldige avond, waar de essentie vooral lag bij: de lezing van Eef van Swelm!

Vakman Huub Rutten

Door Toon Michiels Vierlingsbeek 11 maart 2012

 Zelf ben ik diverse malen bij Huub Rutten op bezoek geweest, alleen al zijn werkplaats en machines zijn een lust voor een klokkenliefhebber en techneut, werkelijk ‘je van het’. Ook de ontelbare, zelf aangepaste of gemaakte hulpmiddelen en gereedschappen getuigen van vindingrijkheid en vakmanschap. Zie je zijn logo, een aambeeld (zelf het messing voor het aambeeld van granaathulzen gegoten tot een blok, en daarna bewerkt) dan denk je aan smeedwerk. Huub heeft ook hekwerken gemaakt voor de kerk en vele andere klussen. Maar na een carrière als zelfstandig installateur ging Huub na zijn pensioen stoommachines en later klokken bouwen. Voor Huub een uitdaging, waarbij ik versteld sta van de precisie waarmee hij werkt. Ook de passie die hij voor het maken van tastbare dingen uitstraalt heeft mijn grootste bewondering. Vandaar ook dit verhaal over Huub, en de serie foto’s van stoommachines, klokken, en de kopie van het kerktorenuurwerk dat hij bouwde. Over velen onderdelen en gereedschappen zijn verhalen te schrijven hoe hij het gemaakt heeft; waarom, waarvoor, en waarmee, maar dat voor een volgende keer.

 Foto’s van het door Huub gebouwde torenuurwerk.
 
 
Fotoalbum in bewerking.