Verslag Bijeenkomst 15 oktober

Door Toon Michiels 16 oktober 2015

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.

De bijeenkomst stond in het teken van tijd- schakel- en prikklokken. En toch had ik geen rekening gehouden met de schakelingen op mijn nieuwe laptop. Het probleem zat hem in de aansluitpoort voor de beamer, en die zat niet op mijn model. Ook met de laptop van René konden we geen goed contact krijgen. En dan verandert het een en ander, je beseft ineens dat de avond is afgestemd  op en met een computer. Het ding weegt een paar kilo, maar er kan een veelvoud aan gewicht, volume en beeld mee getoond worden. Dus na enige vertraging kon René de avond inleiden, de nodige mededelingen doorgeven en twee nieuwe leden verwelkomen. Daarna was het de laptop van Mathieu die het met twee derde beeld en zijn verhaal, de avond redde. Het verhaal van Mathieu zat goed in elkaar, en gaf een kijk in het leven van de Friese klokkenmakers, voor de industriële revolutie van  1750.

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Hierna kon ik zelf aan de volle zaal beelden tonen over het thema van de avond. Hoewel niet veel leden wat hadden meegebracht, verliep de avond verder zoals altijd, voor iedereen viel er wel wat op te steken of contacten te leggen. Onze club is divers:  er zitten verzamelaars en bouwers van alle typen klokken, alsmede reparateurs en beginners in. In de rondvraag ontspon zich nog een discussie over het restaureren van antieke klokken, en met name het schoonmaken van messing comtoise fronten. Mijn advies hierover is: als je niet weet hoe te restaureren is ”niets doen” de beste optie. Verschil in inzicht over het restaureren is wel een mooi thema om eens te bespreken.

Comtoise met een bijzonder escapement.

Comtoise met een bijzonder gangsysteem.

Ook het doel van deze bijeenkomsten kwam in de rondvraag aan de orde.

Dat doel is wel duidelijk, echter het invullen van een avond is gecompliceerd, dit omdat we het voor ieder individu aantrekkelijk willen maken.  (Zie op de site onder informatie onze regels en doel.) Na afloop kwamen er nog interessante ideeën naar voren die het uitwerken waard zijn.

Tot de volgende bijeenkomst waarbij het weer met tijd te maken heeft.

 

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Schakelklok in beeld

Schakelklok in beeld

Bediening Isgus bewakersklok (2) - kopieBediening Isgus bewakersklok - kopie

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.

Vierlingsbeek, 16 april bijeenkomst klokkengroep ”Maak eens tijd”

Donderdag 16 april is er weer een bijeenkomst van de klokkengroep  ” Maak eens tijd ” in: Anchor_escapement_animation_217x328px[1]Café zaal De Wildeman in Vierlingsbeek aanvang: 19.30 uur. Op deze bijeenkomst zal o.a. Mathieu Gerrese een lezing geven over de werking van de ankergang. Natuurlijk is iedereen in de gelegenheid om vragen te stellen, ook worden meegebrachte uurwerken, boeken enz. besproken . Om als geïnteresseerde deze bijeenkomst bij te kunnen wonen dient zich wel aan te melden bij: Toon Michiels, Vierlingsbeek Tel.: 0478-631429  Aanmelden is tot 12 april mogelijk ! Het exacte programma krijgen de aangemelde personen nog toegestuurd.

Bewegend beeld uit:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Echappement_(uurwerk)

Onder de noemer “Maak eens tijd” komen uurwerk- en klokkenliefhebbers en verzamelaars uit het Land van Cuijk en aangrenzende regio’s al meer dan vijf jaar, vier  keer per jaar in Vierlingsbeek bij elkaar. Doel is om over de gezamenlijke klokkenactiviteiten te praten en kennis uit te wisselen, en om ook anderen enthousiast te maken voor het vak van klokkenmaker, zodat dit niet verloren gaat.

Oploo 13 november 2014 (verslag bijeenkomst)

Oploo

Oploo in reliëf.

Oploo in reliëf. (Jan Michiels)

Na de laatste gehouden bijeenkomst in het streekmuseum ”de Locht” kwamen we voor de tweede keer dit jaar op een andere locatie bijeen. Dit naar aanleiding van de vraag van een lid van de Heemkundekring Oploo, een jaar geleden. En die vraag luidde, of we als ze het thema ”Tijd ” op Tontjesdag 12 juli 2015 gingen profileren, ze op onze medewerking konden rekenen. En na intern  overleg hierover binnen de club, en het gegeven dat we bij ”ons Moe” terecht konden werd dit geregeld. Het was gezellig bij ”Ons Moe” in Oploo, en de opkomst was subliem. Na de gebruikelijke mededelingen door René en na het voorstellen van twee nieuwe leden, werden de meegebrachte uurwerken en andere snuisterijen besproken. Bert Willems, kwam met een ”ordinaire”  regulateur ( zoals hij het zelf noemde) uurwerk  in aanbouw op de proppen. Een geweldig uurwerk, wat Bert in Teleac stijl aan ons uitlegde. Bert had zelfs een  compleet boekwerk aangelegd met tekeningen en berekeningen.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Hellaas kun je deze cursus niet terugvinden in uitzending gemist. Ben van Lint kwam daarna met een voor iedereen raadselachtig klokje op de proppen, echter wel een mooi restauratie object. Ton Goossens verraste met een mooi oud handboorgereedschap. Verdere inbreng kwam van René Wetzels, Peter van Dooren, e.a. Na de pauze zette Tiny Hendriks van de organisatie van  Tontjesdag  uiteen wat ”Tontjesdag” zoal inhield, en het ontstaan ervan. En met die informatie moet het ons lukken om op die dag met tijd en op tijd aanwezig te zijn. Ter afsluiting van de avond gaf Ger Koelman een demonstratie boren slijpen op zijn zelfgebouwde boren slijpmachine. Een prachtig, en voor velen een nuttig gereedschap, want uit de hand boren slijpen is niet voor iedereen weggelegd. Bij de rondvraag kwam nog het 1e lustrum in december ter sprake, evenals welk thema we dan bespreken.

Toon, 14-11-2014

Koelman geeft uitleg.

Koelman geeft uitleg.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

P.s, bijna was ik het vergeten:

Sprekende klok!

Sprekende klok!

De bijzondere inbreng van Willy van Bakel.Op de bijeenkomst  kwamen we er niet uit. Maar nadat bovenstaand verslag gereed was schoot het mij te binnen. Want als ik mij niet vergis is het een sprekende klok ! Dus toch maar eens aansluiten Willy!

Gezellig bij " Ons Moe"

Gezellig bij ” Ons Moe”

 

 

 

 

 

Onbekend werk.

Onbekend werk.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijeenkomst 26 september 2013

Beste klokkenliefhebber,

 

bij een komst naar Vierlingsbeek,

op 26 september.

Breng dan klokken-  gereedschap-  boeken enz. mee!

En als je iets wilt demonstreren of uitleggen, er is een beamer aanwezig.

Voor aanmelden info@maakeenstijd.nl

                                            Aanvang 19.30 uur

 

 

Bijeenkomst 30 mei 2013.

Vierlingsbeek 

Beste klokkenliefhebber,

Tini van Oort

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdag 30 mei a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.   Aanvang 19.30 uur.

Programma:

Lezing door dhr. T. van Oort (de man op ons logo!) o.a. over het oudste nog werkende  torenuurwerk, van de Willibrorduskerk  te Waalre.

Pauze waarin een zelfgebouwd xxx te zien en te horen is.

De meegebrachte uurwerken, gereedschappen en bespreken.

Deze keer aandacht voor vergroting met behulp van glazen, loepen, enz.  zodat iedereen de verschillen op dat gebied kan beoordelen.

Wie heeft een elektronische microscoop met USB-aansluiting?

* (Aan en afmelden voor 28 mei bij onderstaande personen)

Met vriendelijke groeten,

 René Wetzels   Tel. 0485 361138               Toon Michiels Tel. 0478 631429

 E-mail: r.wetzels@hetnet.nl                                           E-mail: toonmichiels@ziggo.nl      

Bijeenkomst 21 maart 2013


Vierlingsbeek

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdag 21 maart a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Wilt u bij verhindering dit voor 19 maart aan Toon Michiels of René Wetzels melden?

Op deze avond zullen de leden René Wetzels en Ton Goossens hun prachtige zelfgebouwde torenuurwerken tentoonstellen.

Andere agenda punten zijn, het verzekeren van gereedschappen en klokken. Ook hopen
we weer veel meegebrachte probleemgevallen en hulpmiddelen te kunnen bekijken.

René zal ook simulaties van diverse ankergangen en anker systemen laten zien.

Een ander thema van deze avond zijn Schwarzwalder klokken, uurwerken en boeken.

 I love Swartzwalders !

Schwarzwalder klokken zijn eind vorige eeuw zeer populair geweest bij antiek verzamelaars. Op dit moment kun je als liefhebber mooie klokjes op de kop tikken voor weinig geld. Deze klokken zijn met weinig gereedschap goed te restaureren.

Breng een Schwartzwalder klok, uurwerk, gereedschap of boek mee.                   (Geen koekoeksklokken)

Schwarzwalder klokken in de volksmond appelklokken, zijn vervaardigd in Zwarte Woud, het waren allereerst de boeren die deze klokken maakten vanaf midden 17e eeuw. De eerste klokken waren voornamelijk van hout gemaakt, met decoratiev beschilderde wijzerplaten (lackschilduhr).  Ander types zijn, Rahmen uhr, Trompeteruhren en de bekende koekoeksklokken. In de 19e eeuw ontstonden er bedrijven waar deze in massa werden vervaardigd. In Furtwangen is in de hogeschool ook een  met klokkenmuseum gevestigd, evenals in de vele heimat museums.

*) Voor verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met    ondergetekenden

Met vriendelijke groeten,

 René Wetzels   Tel. 0485 361138                   Toon Michiels Tel. 0478 631429
 E-mail: r.wetzels@hetnet.nl                             E-mail: toonmichiels@ziggo.nl      

 

Bijeenkomst 6 december 2012

Bijeenkomst 6 december

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 6 december a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Hoofdthema’s  van het programma:

  1. Uitkomst enquête bespreken.
  2. Hulpgereedschap of  ander specifiek  gereedschap, boeken  of probleemgevallen.
  3. Computersimulaties van echappementen.

Einde bijeenkomst ± 10.00 uur.

*) Voor aan en afmelden en verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met:  *)  info@maakeenstijd.nl

Met vriendelijke groeten, klokkengroep Vierlingsbeek.

Bijeenkomst 27 september 2012

Vierlingsbeek, 16 september 2012

 Bijeenkomst 27 september 2012

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit,na aanmelding, voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 27 september a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Welkom. 

Lezing door Walther Brouns over Studiegroep Openbare Tijdsaanduiding (SOT).
Walther is lid van de SOT. Zijn lezing wordt aangevuld met informatie over klokkenbouwers uit Limburg, Oost- Brabant en de aansluitende Duitse grensregio. Als leden denken een klok of uurwerk van deze streek te bezitten, gaarne meebrengen. Walther, die zelf ook klokkenbouwer is, is hierover een boek aan het schrijven. Walther heeft samen met Henri Smeets  recent  nog een artikel geplaatst in het ”Tijdschrift”  van De Federatie Klokkenvrienden.

Pauze.  

Na de lezing en aansluitende pauze gaan we de meegebrachte uurwerken, gereedschappen, boeken  en verhalen, enz. bespreken. Iedereen heeft natuurlijk weer wat gemaakt, gekocht, gehoord en gezien in de zomerperiode!Daarna bespreken van ingebrachte onderwerpen en plannen voor de volgende bijeenkomst.

Einde bijeenkomst 10.00 uur.

Voor aanmelden en verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met ondergetekenden,en zie ook ” informatie” op deze site. We hopen op een goede opkomst! Wilt u bij verhindering dit voor 26 september aan Toon Michiels of René Wetzels melden?
En natuurlijk zijn de drankjes voor eigen rekening!

   Met vriendelijke groeten,

         Toon Michiels
E-mail:
toonmichiels@ziggo.nl
René Wetzels
E-mail: r.wetzels@hetnet.nl

Bijeenkomst 21 juni 2012

Geplaatst door René Wetzels op 13 mei 2012

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 21 juni a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478 631553. Aanvang 19.30 uur.

Op deze avond zal de heer Eef van Swelm, van Old Domestic Clocks in Nijmegen, een lezing en uitleg geven over het berekenen en frezen van tandwielen. Ook zal hij de werking en het omrekenen van verdeelapparaten bespreken en zal hij het een en ander laten zien.

Aanvullen informatie van uw kant in de vorm van boeken of andere lectuur over dit onderwerp of zelf gefreesde tandwielen, een kleine freesmachine of verdeelkop is zeer welkom.

En wanneer leden een onderdeel van een klok of gereedschap zoeken, is deze bijeenkomst dè  gelegenheid dit kenbaar te maken.

Uw nieuwste aanwinst: een klok, een boek,  gereedschap is altijd interessant voor anderen om te zien.

Voor verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar maakeenstijd@ziggo.nl.