Vierlingsbeek, 16 april bijeenkomst klokkengroep ”Maak eens tijd”

Donderdag 16 april is er weer een bijeenkomst van de klokkengroep  ” Maak eens tijd ” in: Anchor_escapement_animation_217x328px[1]Café zaal De Wildeman in Vierlingsbeek aanvang: 19.30 uur. Op deze bijeenkomst zal o.a. Mathieu Gerrese een lezing geven over de werking van de ankergang. Natuurlijk is iedereen in de gelegenheid om vragen te stellen, ook worden meegebrachte uurwerken, boeken enz. besproken . Om als geïnteresseerde deze bijeenkomst bij te kunnen wonen dient zich wel aan te melden bij: Toon Michiels, Vierlingsbeek Tel.: 0478-631429  Aanmelden is tot 12 april mogelijk ! Het exacte programma krijgen de aangemelde personen nog toegestuurd.

Bewegend beeld uit:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Echappement_(uurwerk)

Onder de noemer “Maak eens tijd” komen uurwerk- en klokkenliefhebbers en verzamelaars uit het Land van Cuijk en aangrenzende regio’s al meer dan vijf jaar, vier  keer per jaar in Vierlingsbeek bij elkaar. Doel is om over de gezamenlijke klokkenactiviteiten te praten en kennis uit te wisselen, en om ook anderen enthousiast te maken voor het vak van klokkenmaker, zodat dit niet verloren gaat.

Bijeenkomst 26 september 2013

Beste klokkenliefhebber,

 

bij een komst naar Vierlingsbeek,

op 26 september.

Breng dan klokken-  gereedschap-  boeken enz. mee!

En als je iets wilt demonstreren of uitleggen, er is een beamer aanwezig.

Voor aanmelden info@maakeenstijd.nl

                                            Aanvang 19.30 uur

 

 

Bijeenkomst 30 mei 2013.

Vierlingsbeek 

Beste klokkenliefhebber,

Tini van Oort

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdag 30 mei a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.   Aanvang 19.30 uur.

Programma:

Lezing door dhr. T. van Oort (de man op ons logo!) o.a. over het oudste nog werkende  torenuurwerk, van de Willibrorduskerk  te Waalre.

Pauze waarin een zelfgebouwd xxx te zien en te horen is.

De meegebrachte uurwerken, gereedschappen en bespreken.

Deze keer aandacht voor vergroting met behulp van glazen, loepen, enz.  zodat iedereen de verschillen op dat gebied kan beoordelen.

Wie heeft een elektronische microscoop met USB-aansluiting?

* (Aan en afmelden voor 28 mei bij onderstaande personen)

Met vriendelijke groeten,

 René Wetzels   Tel. 0485 361138               Toon Michiels Tel. 0478 631429

 E-mail: r.wetzels@hetnet.nl                                           E-mail: toonmichiels@ziggo.nl      

Bijeenkomst 21 maart 2013


Vierlingsbeek

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdag 21 maart a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Wilt u bij verhindering dit voor 19 maart aan Toon Michiels of René Wetzels melden?

Op deze avond zullen de leden René Wetzels en Ton Goossens hun prachtige zelfgebouwde torenuurwerken tentoonstellen.

Andere agenda punten zijn, het verzekeren van gereedschappen en klokken. Ook hopen
we weer veel meegebrachte probleemgevallen en hulpmiddelen te kunnen bekijken.

René zal ook simulaties van diverse ankergangen en anker systemen laten zien.

Een ander thema van deze avond zijn Schwarzwalder klokken, uurwerken en boeken.

 I love Swartzwalders !

Schwarzwalder klokken zijn eind vorige eeuw zeer populair geweest bij antiek verzamelaars. Op dit moment kun je als liefhebber mooie klokjes op de kop tikken voor weinig geld. Deze klokken zijn met weinig gereedschap goed te restaureren.

Breng een Schwartzwalder klok, uurwerk, gereedschap of boek mee.                   (Geen koekoeksklokken)

Schwarzwalder klokken in de volksmond appelklokken, zijn vervaardigd in Zwarte Woud, het waren allereerst de boeren die deze klokken maakten vanaf midden 17e eeuw. De eerste klokken waren voornamelijk van hout gemaakt, met decoratiev beschilderde wijzerplaten (lackschilduhr).  Ander types zijn, Rahmen uhr, Trompeteruhren en de bekende koekoeksklokken. In de 19e eeuw ontstonden er bedrijven waar deze in massa werden vervaardigd. In Furtwangen is in de hogeschool ook een  met klokkenmuseum gevestigd, evenals in de vele heimat museums.

*) Voor verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met    ondergetekenden

Met vriendelijke groeten,

 René Wetzels   Tel. 0485 361138                   Toon Michiels Tel. 0478 631429
 E-mail: r.wetzels@hetnet.nl                             E-mail: toonmichiels@ziggo.nl      

 

Bijeenkomst 6 december 2012

Bijeenkomst 6 december

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit ,na aanmelding*, voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 6 december a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478- 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Hoofdthema’s  van het programma:

  1. Uitkomst enquête bespreken.
  2. Hulpgereedschap of  ander specifiek  gereedschap, boeken  of probleemgevallen.
  3. Computersimulaties van echappementen.

Einde bijeenkomst ± 10.00 uur.

*) Voor aan en afmelden en verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met:  *)  info@maakeenstijd.nl

Met vriendelijke groeten, klokkengroep Vierlingsbeek.

Bijeenkomst 27 september 2012

Vierlingsbeek, 16 september 2012

 Bijeenkomst 27 september 2012

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit,na aanmelding, voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 27 september a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478 631553.  Aanvang 19.30 uur.

Welkom. 

Lezing door Walther Brouns over Studiegroep Openbare Tijdsaanduiding (SOT).
Walther is lid van de SOT. Zijn lezing wordt aangevuld met informatie over klokkenbouwers uit Limburg, Oost- Brabant en de aansluitende Duitse grensregio. Als leden denken een klok of uurwerk van deze streek te bezitten, gaarne meebrengen. Walther, die zelf ook klokkenbouwer is, is hierover een boek aan het schrijven. Walther heeft samen met Henri Smeets  recent  nog een artikel geplaatst in het ”Tijdschrift”  van De Federatie Klokkenvrienden.

Pauze.  

Na de lezing en aansluitende pauze gaan we de meegebrachte uurwerken, gereedschappen, boeken  en verhalen, enz. bespreken. Iedereen heeft natuurlijk weer wat gemaakt, gekocht, gehoord en gezien in de zomerperiode!Daarna bespreken van ingebrachte onderwerpen en plannen voor de volgende bijeenkomst.

Einde bijeenkomst 10.00 uur.

Voor aanmelden en verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met ondergetekenden,en zie ook ” informatie” op deze site. We hopen op een goede opkomst! Wilt u bij verhindering dit voor 26 september aan Toon Michiels of René Wetzels melden?
En natuurlijk zijn de drankjes voor eigen rekening!

   Met vriendelijke groeten,

         Toon Michiels
E-mail:
toonmichiels@ziggo.nl
René Wetzels
E-mail: r.wetzels@hetnet.nl

Bijeenkomst 21 juni 2012

Geplaatst door René Wetzels op 13 mei 2012

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 21 juni a.s. in café de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478 631553. Aanvang 19.30 uur.

Op deze avond zal de heer Eef van Swelm, van Old Domestic Clocks in Nijmegen, een lezing en uitleg geven over het berekenen en frezen van tandwielen. Ook zal hij de werking en het omrekenen van verdeelapparaten bespreken en zal hij het een en ander laten zien.

Aanvullen informatie van uw kant in de vorm van boeken of andere lectuur over dit onderwerp of zelf gefreesde tandwielen, een kleine freesmachine of verdeelkop is zeer welkom.

En wanneer leden een onderdeel van een klok of gereedschap zoeken, is deze bijeenkomst dè  gelegenheid dit kenbaar te maken.

Uw nieuwste aanwinst: een klok, een boek,  gereedschap is altijd interessant voor anderen om te zien.

Voor verdere informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar maakeenstijd@ziggo.nl.

Bijeenkomst 26 april 2012

Geplaatst door René Wetzels op 17 april 2012

Beste klokkenliefhebber,

Hierbij nodigen wij u uit voor de volgende bijeenkomst op donderdagavond 26 april a.s. in cafe de Wildeman, Grotestraat 38, 5821 AG Vierlingsbeek, tel. 0478 631553. Aanvang 19.30 uur.

Op deze avond zal de heer Joop van Dijk, lid van het Koperslagersgilde (www.koperslagersgilde.nl) in s-Hertogenbosch, vertellen over het koperslaan. Ook zal hij het een en ander laten zien waarbij we zelf aan de slag kunnen. Dan wel een klein bankschroefje of aambeeld meebrengen plus een kleine hamer.

Daarnaast vragen we u om het kleinste uurwerk of klokje (geen horloge) uit je verzameling mee te nemen. Van deze uurwerkjes willen we de plaats waar het gemaakt is, de leeftijd en eventuele bijzonderheden bespreken. Uiteraard kunnen er ook vragen gesteld worden.

Uw nieuwste aanwinst: een klok, een boek, gereedschap is altijd interessant voor anderen om te zien. Op onze website (www.maakeenstijd.nl) vraagt een kunstenares om losse (oude) tandwielen. Deze kunt u op deze avond meenemen.
Voor verdere informatie over deze bijeenkomst of als u zich wilt aanmelden kunt u contact opnemen via het contactformulier op deze website.