Graveer techniek een ” verrijking ” voor klokkenmakers.

Jaqueline Jimmink

Om in sfeer te komen was “de organische sfeer” in het begin van de bijeenkomst niet nodig geweest. Gelukkig kregen maar enkelen dit mee, het deed me wel denken aan het Chinese jaar van de hond in 2018!

Maar nadat de 29 leden en 9 gasten waaronder, een prachtige hond, zich van een plaats hadden voorzien veranderde de sfeer snel tijdens de demonstratie van Jacqueline Jimmink  en kreeg zelfs een euforisch karakter.

Een en al aandacht. ook voor de camera.

Dat Jacqueline Jimmink van Den Burg (Texel) naar Vierlingsbeek kwam voor een demonstratie was al bijzonder! Maar wat zij op deze avond demonstreerde was van een dermate hoog niveau dat deze vakvrouw bij iedereen respect afdwong. De uitleg over hand graveren, waarbij ze ook inging op de zeer belangrijke werkhouding tijdens het graveren, getuigt van vakmanschap.

Jacqueline Jimmink uit Den Burg

Buiten natuurlijke en creatieve aanleg is een goede houding en het gereedschap de fundering voor dit handmatige beroep. Van haar hand komt dan ook graveerwerk wat in atmosferisch perspectief is uitgevoerd, door de schaduw, diepte en het ” grijs ” in het graveerwerk.

Even proberen behoorde ook tot de mogelijkheden.

De graveer technieken van Jacqueline Jimmink zijn een verrijking voor de klokkenmakers die aanwezig waren in Vierlingsbeek, gezien de zeer positieve reacties.

 

 

 

Tom Receveur in actie

 

De beroemdste Hollandse graveur is Rembrandt van Rijn. Maar ook Adriaen Schoonebeek, die voor tsaar Peter de Grote werkte, en zijn leermeester Romeyn de Hooghe , waren meesters. Een andere interessante graveur was Lucas Vorsterman, die regelmatig in de clinch lag met zijn opdrachtgever Peter Paul Rubens.   

 

“steker bulino, burijn, allemaal woorden voor een graveerbeitel”

Een aanrader, als het zich voordoet, is om een van de diverse cursussen of demonstraties van Jaqueline Jimmink in Den Burg te bezoeken. http://www.jacquelinejimmink.com/

Lantaarnrondsel rondsel of tandrondsel! Lantaarnrondsel loopt lichter.

Planetarische sfeer.

Na de demonstratie van dit prachtige beroep kwamen we in andere sferen, namelijk de maan aarde en de zon door een lezing over het bouwen van een lunarium. Een drietal lunarium ’s met verschillende technieken en aandrijvingen werden besproken en kon men ook bewonderen.

(Een pennenwiel is eigenlijk alleen geschikt voor een cycloïde vertanding, maar het loopt perfect met een pendikte van 1,5 mm. )

Sinds de eerste bijeenkomst van onze groep hebben er 99 maan lunaties plaatsgevonden.

Orrery, lunarium, tellurium

Alle tandwielen zijn gemaakt in moduul 1 met evolvente vertanding: Z = 235  dit gedeeld door het pennenrondsel van  Z = 19 = *12.3684210526 maan lunaties per jaar. * 12.3684210526 x 19 = 235  De omloop van de aarde om de zon is 365.2467533.

In dit lunarium, waarvan de wijzerplaat van de hand van Toine Daelmans uit Stiphout is en de berekeningen van Frans Arts uit Gemert, zit de cyclus van Meton. Wat wil zeggen dat in 19 jaar 235 maanlunaties plaatsvinden. Dus de maan staat na 19 omwentelingen van de arm weer in dezelfde positie t.o.v. de aarde en de zon. Op de cijferring kan men de dag, maand, jaargetijden en de dierenriem aflezen.

 

1818 H.Reynen no 192 Sambeek

Een verrassing bij de meegebrachte voorwerpen kwam van Jan Fimerius, een uurwerk uit een staande klok die Jan afgelopen week in Sambeek opdook. Een met ” 1818 H.Rynen no 192 Sambeek ” gesigneerd uurwerk die zelf niet de maker is geweest, en de laatste 20 jaar in een kelder heeft gelegen, wat een geluk genoemd kan worden! De klok en kast geven nu een duidelijk beeld van de verandering van de klokken- mode over enkele eeuwen heen. Het uurwerk met wekker zou gemaakt kunnen zijn door R. Remmen uit Boxmeer. En gezien de signatuur, is het uurwerk waarschijnlijk door H. Rynen uit Sambeek van een staande kast voorzien. Verder hadden Peter Chevalier en Hessel Oosten nog hun versie van een zelfgemaakt verbus apparaat ten toon gesteld, alsmede een mooie kleine comtoise van Cor van de Mond.

 

Lunarium van Willen Boesveld 

Simulatie van Willem Boesveld:

Aarde om zon model – kopie

Lunarium van Willy van Bakel.

Het Echte werk.

Johann Pez a Nückolspun ?
Weet iemand hier meer over.

De rechterzijde van de zaal.

De linkerzijde van de zaal ook vol aandacht.

Pennen- of tand- rondsel! Lantaarnrondsel loopt lichter.

Mooie kleine comtoise van Cor van de Mond.

 

 

 

 

 

De Tinnegieter met de ” Singvögel ” op de achtergrond.

(In bewerking) Verslag bijeenkomst 1 juni 2017.

De reizende tinnegieter

Omdat op vele antieke klokken loden of tinnen versieringen en wijzerplaten zitten, werd de reizende tinnegieter Rob van Veen uit Grave voor deze avond uitgenodigd.

Voordat Rob van Veen zijn kunsten kon laten zien, werd de bijeenkomst geopend met een kleine diapresentatie over tin gieten in het algemeen. Daarna bespraken we de door de leden meegebrachte attributen, en deze waren zeer uiteenlopend.

Hoekversiering en mal van klok Piet Jansen uit 1945

Een toeval was, dat ik de dag voor de bijeenkomst enkele gietmallen onder ogen kreeg van de Boxmeerse klokkenbouwer Piet Jansen (1886-1982) uit Boxmeer. En enkele van deze gietmallen, die al decennia oud zijn en op zijn klokken zijn verwerkt, kon ik deze avond al tonen dankzij een kleinzoon.

Zangvogels in kooi

Daarna kreeg de ”Singvögel ” van Tom Receveur de volle aandacht, vooral nadat Tom het mechanisme demonteerde, en men de werking kon bestuderen.

Het neusje van de zalm kwam deze avond van Jan Fimerius met een heuse Hansbeekse klok. Deze klokken, waarvan de meeste gemaakt zijn door de familie Lievens uit Hansbeke (B), kun je zelden  bewonderen.

Een niet compleet uurwerk, gesigneerd met Willen Coster Amsterdam, was ook goed voor gesprekstof.

Hierna vulde Rob van Veen de rest van de avond om diverse tinnen voorwerpen te gieten. Het bleek moeilijker dan gedacht! Tin zie je dan ook zelden als versiering van klokken. Ze zijn meestal gemaakt van lood of een legering van lood en tin. Door de uitleg en de experimenten van Rob kregen allen een beter inzicht in wat men kan gieten in ” zand “, en wat niet. Overigens is met lood gieten eenvoudiger, maar mag dit niet in het openbaar. (Looddampen zijn gevaarlijk dus altijd in de buitenlucht of met een afzuiging)

Wat opviel deze avond was niet alleen het geluid van de zangvogels, maar ook andere achtergrond geluiden. Om het gezellige verschijnsel in het vervolg te voorkomen, kunnen we de attributen beter niet meer laten circuleren zodat sprekers de volle aandacht krijgen.

Boek:  Peter G. Schuhknecht Mechanische-Singvogel

Meer over mechanische zangvogels in het boek: Mechanisch Singvögel von Peter G. Schuhkecht, Hannover

En om de werking te bekijken zie onderstaand film op YouTube :

French Bontems Singing Bird Cage Inner Movement : https://www.youtube.com/watch?v=Uq3pTjC6wrQ

Een tip voor de zelfgieters: tin is vrij prijzig, maar op markplaats en kofferbak verkopen staan dikwijls tinnen voorwerpen voor een habbekrats. De tin- lood verhouding is meestal goed om versieringen van te maken.

Gieten van een rozet

De mal is gereed

Het gieten van de tin in de mal

resultaat bekijken

Hoekversiering gieten

Kookplaat met potje tin

Werkplek

Mal van hittebestendige autoplamuur en gietstuk gemaakt door Cor van de Mond.

De mal voor de hoekversiering van de klok van Piet Jansen uit 1945

De Reizende
Tinnegieter Rob van Veen.

 

Vierlingsbeek, heeft wat met tijd.

Verslag van bijeenkomst van 23 maart 2017

Tijd is een relatief begrip.

Het is me ook wat, komen we als klokkenmakers bijeen in Vierlingsbeek, en dan zie je niet de juiste tijd op de kerktoren. Dat was het eerste wat ik te horen kreeg op de eerste bijeenkomst van 2017. Toch kwam iedereen op tijd, ook Jan Donkers uit Wanroij. Jan, inmiddels al 87 jaar,  is altijd aanwezig “behalve” als Jan geen vervoer heeft, en dat op die leeftijd! Even na half acht konden we dan ook beginnen aan de drukke agenda van deze avond. Na enkele mededelingen kwam het eerste agenda punt ter sprake : De conclusies van de enquête  die we hadden gehouden onder de leden.

Kuhschwanzpendel met glazen bel.

En die luidt: Comtoise en Schwarzwälder klokken komen als verzamel object het meeste voor. Ook logisch, want het zijn op dit moment de goedkoopste antieke klokken en mooie restauratie objecten. Meer kennis verkrijgen over de technieken als emailleren, frezen, as tappen bewerken werd ook door diverse leden geopperd. Het organiseren van een avond, was een overbodige vraag! Daar en tegen vielen de lezingen en de meegebrachte voorwerpen wel in de smaak van de leden. Er werd ook nog geopperd om met meerdere een uurwerk te bouwen, maar dat is niet het doel van onze bijeenkomsten.

Lunarium van Frans en Toine.

Deze bijeenkomsten zijn gezien de opkomsten alles behalve saai. En iedere keer weer kunnen we  genieten van de meegebrachte antieke klokken, uurwerken en door leden zelf gebouwde gecompliceerde tijdinstrumenten en gereedschappen. Zo trok dit keer de inbreng van Frans Arts en Toine Daelmans met het lunarium meer dan de volle aandacht. Alleen al de aandrijving van het lunarium is een creatief kunstukje op zich!

Het aandrijfmechanisme met onderdelen van een comtoise grondrad.

De Goselink Reumpol stoelklok.

Die aandacht kregen ook de niet alledaagse antieke uurwerken van Jan Fimerius. Zijn Goslink Reumpol stoelklok en de houten Kuhschwanzpendel van Tiny van Haandel . Jos de Wijs had ook weer een bijzonder uurwerk bij zich. En de lezing van Hans van der Horst over het bouwen van een computer gestuurde verdeelkop, was voor de computer techneuten onder ons bijzonder interessant. Hans kon het zeer goed verwoorden, alleen jammer dat hij geen microfoon ter beschikking had. Na Hans gaf Mathieu Gerrese nog een uiteenzetting over het gebruik van een conventionele verdeelkop, en dat kun je wel aan Mathieu overlaten. En dan de loterij, die gaan we anders doen: namelijk loten genummerd met het nummer van de ledenlijst trekken, zodat we geen briefjes meer hoeven uit te delen.

Ambachtelijk of computer gestuurd.

Wat ik persoonlijk constateer is, dat er meer moderne technische apparatuur ter sprake komt. Elektronische besturingen, en andere elektronische toepassingen staan toch verder af van het oorspronkelijke vakmanschap. De vroegere vaklui hadden bijvoorbeeld enkel hun zelfgemaakte voet- of hand bediende draaibankjes, boormachines, hun eigen verdeelschijven en moduul frezen.

—Handgemaakte verdeelschijven werken ook prima.

Om deze hobby te beoefenen hoef je echt geen dure apparatuur in huis te hebben. Je kunt ook alles maken met simpele gereedschappen. Er zitten namelijk ook hobbyisten en verzamelaars onder de leden, die zoveel mogelijk het oude beroep, zonder gecompliceerde computer gestuurde draai- en freesbanken willen beoefenen en uitdragen.

Zelf geef ik hier ook de voorkeur aan.  Klokken en onderdelen zelf uitgedacht en met de hand gemaakt, zoals Frans Arts, Jean Wilmar en Gerard van Lankveld hun klokken hebben gebouwd, geven een heel bijzondere uitstraling.

Alhoewel het lunarium van Toine en Frans gemaakt is met, een combinatie van beide technieken.

Het is alsof tegenwoordig de fysieke arbeid vermeden wordt, en ook de productietijd  belangrijker aan het worden is. Maar dan gaat het oude ambacht wel verloren.

Dat wil niet zeggen dat ik die technische kunststukjes niet bewonder, integendeel! Er komt ook veel tijd bij kijken om het te bedenken en onder de knie te krijgen. En in deze tijd is het misschien wel zo, dat als je het oude vakmanschap niet beheerst, je het door een computer gestuurde machine kunt laten doen.

En als ik onze doelstelling van zeven jaar terug nog eens bekijk op de site: Doel is om over de gezamenlijke klokkenactiviteiten te praten en kennis uit te wisselen om ook anderen enthousiast te maken voor het vak van klokkenmaker, zodat dit niet verloren gaat. Dan mag dit wat mij betreft aangevuld worden met: En de kennis van het oude handwerk te handhaven en te vergroten!

(Doelstelling: zie menubalk onder Informatie.)

Terwijl ik dit verslag op mijn computer tik, besef ik dat mijn handschrift er ook niet mooier op gaat worden.

Het lunarium van Toine en Frans, is handwerk gecombineerd met computertechniek.

Eenvoudig lunarium gemaakt van voor de hand liggende onderdelen.

Het regulateur uurwerk met pennengang van Jos Wijs.

— De pennengang van het uurwerk van Jos Wijs.

Een ” wooden lunarium ” gemaakt van een telraam en de globe van een Zaanse klok!

Kuschanzpendel Uhr met houten tandwielen en glazen bel van Tiny van Haandel.

Voorplaat met houten wijzer van de Kuschwanzpendel van Tiny van Haandel.

 

Een verrassing!

Verslag bijeenkomst 1 december 2017img_6847v2

Zo vlak voor Sinterklaas is een bijeenkomst altijd gezellig en om er een beetje op in te spelen zou de kasteleinsvrouw voor een verrassing zorgen. Die verrassing was er, in de zaal stond geen tafel of stoel gereed! Zo, dat werd meteen aanpakken om op tijd alles gereed te hebben. Jammer dat er een vijftal afzeggingen waren, en enkele leden kwamen niet opdagen. Dus geen record opkomst waarop ik had ingezet, maar nog altijd drieëntwintig aanwezigen.

Na de opening door René met enkele mededelingen van huishoudelijke aard, deelde hij mede dat er nu het dubbele aantal mensen aanwezig waren dan zeven jaar geleden op onze eerste bijeenkomst. Helaas geldt dat niet voor de meegebrachte attributen!

Monero Carkos Vlado

Monero Carkos Vlado

Voordat we die bespraken mocht ondergetekende enkele dia’s tonen over zijn bezoek aan Gerard van Lankveld uit Gemert, het kasteel, en een bezoek met Gerard naar de klokken van Jean Wilmar.

De attributen kwamen zoals zo vaak van Jos, Cor, en natuurlijk Willy die echt het huis overhoop had gehaald om wat te kunnen laten zien. Prachtig Willy, houd dit gescheiden van de andere spullen thuis, zodat je volgende keer weer wat leuke dingen mee kunt brengen.

Cor had een mooi origineel uit begin 1800 stammende Jockele-Uhr, nog mooier als op de site: www. jockele.de staat.

En Jos had een mooi antiek draaibankje bij zich, toch eens bij Jos gaan buurten om te kijken wat hij nog allemaal meer thuis heeft staan!img_6860v

Hierna kon ik een inleiding geven op het thema van deze avond, en wel over de klokken en frezen van Piet Jansen uit Boxmeer. Marga had tussen de bestellingen door, de tafels nog van een Spaans tintje voorzien. Hierna kon Mathieu Gerese het thema van de avond bespreken, het frezen van tandwielen en rondsels. De avond was te kort voor Mathieu, hij kwam niet verder dan hoofdstuk I , zodat we er in het voorjaar verder gaan met hoofdstuk II. In de rondvraag kwam naar voren om een nieuwe lijst te maken met de kernpunten van ieder zijn hobby, zodat we daar op in kunnen spelen bij de volgende bijeenkomsten.img_6854cccc

Natuurlijk kwam de site van Niek Swelsen ter sprake, en gaf Niek er enige uitleg over.

 

Na afloop kwamen twee oud collega’s elkaar tegen, die zich al lang niet meer gezien hadden. Ai, zegt de een, van jouw heb ik nooit iets gekregen behalve het ontslag, prompt kreeg hij twee staven speciaal materiaal om uit te proberen van zijn oude chef.

Het deed me denken aan mijn zoon, die zei een keer, ons pap heeft nooit gevlogen, behalve bij zijn laatste baas!

Bel met geluid- deemper.

Bel met geluid- demper.

Tot slot kon ik het niet laten om op mijn manier, enkele aan het denken te zetten. Het was een bel om de bijeenkomst in het gareel te houden.

Deze bel had ik s’- middags snel gemaakt naar een idee van Henk van Dijk, die helaas niet aanwezig kon zijn. Hij wilde een voorzitters hamer meebrengen.

De bel had ik snel gemonteerd op een blokje hout waar mijn olie- en vet potje in stonden. Zelfs mijn vrouw vond het leuk, maar wat, als ze vragen waar die potjes voor dienen. “O”, vertelde ik, “dat is simpel het zijn geluid dempers anders klinkt de bel zo luid” !

Groeten en tot ziens in 2017img_6855c

Uit: www. jockele.de

Die von Jacob Herbstreith um 1790 erfundene sog. Jockele-Uhr gehört zu den kleinen Schwarzwalduhren und erreicht auf Auktionen immer wieder beachtliche Zuschläge. Dies mag zum einen auf ihre Größe, zum anderen bestimmt auch auf ihre ansprechenden Schilder aus Porzellan, Messing oder bemaltem Holz zurückzuführen sein.

Vierlingsbeek, verslag bijeenkomst van 6 oktober 2016

Wilt u een keer een bijeenkomst van de klokkengroep Vierlingsbeek bijwonen, neem dan contact op via het contactformulier op deze site.

” Nimfen in de Wildeman te Vierlingsbeek”

Sssssss.......t..

Sssssss…….t..

In een hoek van de zaal van de Wildeman waar de klokkenmakers van de klokkengroep Vierlingsbeek bijeenkomen, staat een prachtige vitrine- kast met poppen. Ze zijn met z’n vijven, “noem ze maar bosnimfen”, zei de eigenaar, en ik heb altijd gedacht dat bosnimfen schaars gekleed waren. Maar goed mooi zijn ze, de bosnimfen of de vrouwen van de wildeman. Ze passen ook in mijn gedachten bij de eerste klokkenmakers in deze regio, met name de moeder van Rembout Remmen, Jacomine Schenk uit Groeningen (1660-1747). Het was of ze zat te luisteren met haar kinderen, naar, wat er over haar (schoon) familie werd verteld. Het thema van deze avond ging dan ook over mijn zoektocht en geschiedenis van het klokkenmakers geslacht Remmen, en hun klokken. Nadat ik met het eerste ’hoofdstuk’ klaar was, haperde mijn geheugen even, en kwamen de verkeerde plaatje in een verkeerde volgorde. Misschien toch afgeleid door de ….

Bosninfen of vrouwen van de ''Wildeman''.

Bosninfen of de vrouwen van de ”Wildeman”.

De poppen in de vitrine zijn van een kunstenares uit Venray, de vitrine zelf is door de eigenaar van De Wildeman gebouwd. De aankleding van het geheel, met mooie details, is door zijn schoonzuster verzorgd. Vraag niet naar de prijs! Je koopt er wel een zeer mooie antieke klok voor.

Daarna gaf René een presentatie over zijn zelfgebouwde wijzerplaten in vele varianten.

In de ring voor René.

In de ring voor René.

Hierna was het pauze, waarbij niemand tijd had om pauze te nemen, omdat enkele meegebrachte spullen zoveel aandacht trokken.

Remmen klok uit 1777

Remmen klok uit 1777

Daarna kreeg Jan Fimerius de tijd om tot in detail uiteen te zetten, wat de technische kenmerken van Remmen klokken zijn. Dit met enkele originele Remmen uurwerken als voorbeeld. Dit was zeer interessant, en Jan kreeg dan ook veel waardering. Hierna kwamen we tijd tekort om alle meegebrachte gereedschappen en uurwerken te bespreken. Ze kregen niet de aandacht die hen toekomt. Het voorstel van mij is dan ook om voor de volgende bijeenkomsten, eerst de ingebrachte spullen enz. aan bod te laten komen en na de pauze de sprekers. Verder konden we terugkijken op een succesvolle bijeenkomst. Na de loting onder de deelnemers, waarvan de inbreng wederom kwam van Huub van Beek, konden we de bijeenkomst afsluiten.

Remmen klok uit 1777

Remmen klok uit 1777

Streekuurwerk.

Streekuurwerk.

 

Een tafel vol.

Een tafel vol.

 

Mooi gereedschap van Willy.

Mooi gereedschap van Willy.

Verdeel apparaat door computer gestuurd van Jos.

Verdeel apparaat door computer gestuurd van Jos.

Hopelijk komt dit uurwerk nog eens op het toneel.

Hopelijk komt dit uurwerk nog eens op het toneel.

Trekstempel, en ring of bus opspan gereedschap

Trekstempel, en ring of bus opspan gereedschap

Tot ziens op de volgende bijeenkomst, vermoedelijk op 24 november of 1 december 2016.

Volgende bijeenkomst eens een ” Naeckte Brouwers Nimf Tripel ” bestellen.

Bent u geen lid, en wilt u een keer de bijeenkomst bijwonen, neem dan contact op via het contactformulier op deze site.

 

Bijeenkomst 12 mei 2016

Vierlingsbeek 12 mei 2016

 De messing stijlklok.


De messing stijlklok.

Het aantal leden dat op kwam dagen bij “De Wildeman” was duidelijk minder als op de andere bijeenkomsten. Op zich kwam het goed uit dat er niet meer dan 15 deelnemers waren, aangezien we door omstandigheden niet in de zaal terecht konden. Marga had kosten nog moeite gespaard om een mooie opstelling in het café te maken, zelfs het biljard was afgedekt om de meegebrachte spullen uit te stallen. Hoe het komt weet ik niet, maar nog niet de helft van de aanwezigen hadden wat meegebracht. Dat is jammer, want het is essentieel voor de bijeenkomsten. De avond op zich was natuurlijk toch weer interessant. Hessel pakte uit met een prachtige messing Jugendstil, Art Deco of Amsterdamse stijlklok, die aan alle kanten goed werd bekeken. Waarbij ik zelf de klok als Jugendstil betitel.

—"Strop" scheermesje slijp- polijstmachine van Joop.

—”Strop”
scheermesje slijp- polijstmachine van Joop.

Ook een door Joop meegebracht  slijp- polijstmachientje voor scheermesjes kreeg genoeg aandacht. Een leuk apparaat! Een tweede item was de door Joop getoonde doos met benodigdheden om simpel hardheden van staal bij benadering te kunnen bepalen.

 

HRc- Hardheidstest- gereedschap.

HRc- Hardheidstest- gereedschap.

René toonde een uurwerk dat vermoedelijk een schakel of prikklok uurwerk is geweest maar niet meer compleet was.

Peter stelde enkele vragen over een verdeelapparaat waarvan de maker onbekend was. En niet te vergeten de vraag van Peter: hoe men de paletten voor een Graham ankergang vroeger werden geslepen en afgesteld. Op zich een prachtig item, waar we direct geen antwoord op hadden. Wel hoe men ze nu ook kan slijpen, zie hiervoor de link onderaan.

IMG_1313 - kopie - kopie

Tussendoor kon ik zelf het resultaat laten zien hoe je het aangezicht van een verfraaide koekoeksklok kunt herstellen. Het voorfront had overigens 14 breuken, en tijdens het repareren moet ik altijd denken aan een chirurg die een botbreuk aan het repareren is! De eerste handeling was, eerst de breuken die met grijze twee componenten lijm knullig waren gelijmd, weer door te zagen, Om hierna alles met pennen van staal en hout het geheel weer  te positioneren om het daarna weer te lijmen.

Slinger gerepareerd met houten prikkers.

Slinger gerepareerd met beenderlijm en houten prikkers.

Al met al was er weer genoeg stof om over te praten zoals: hoe je een gebroken as- tap kunt herstellen, hier werd uitvoerig over gediscuteerd.

Aan het eind van de bijeenkomst kon ik een door Dhr.Wiel Van Loosbroek uit Sint Anthonis beschikbaar gestelde paardjes regulateur verloten. Deze verrassing kwam evenals bij de vorige bijeenkomst bij Arie Koenen terecht. Zo loopt zijn verzameling klokken aardig verder uit.

Arie Koenen bekijkt zijn aanwinst.

Arie Koenen bekijkt zijn aanwinst.

Komende week zaterdag 21 mei gaan we met 19 personen op bezoek bij:

Toine Daelmans in Helmond http://www.in-timestiphout.com/  En we hopen dat het daar net zo gezellig is!

Toon en Peter nu klokkenliefhebbers en daarvoor 30 jaar lang schaatsvrienden.

Toon en Peter nu klokken- en daarvoor 30 jaar lang schaatsliefhebbers in de late uurtjes.

De schenker van de paardjes regulateur.

De schenker van de paardjes regulateur.

Uit:

http://www.uhrenwerkstattforum.de/t1887f81-Die-Grahamhemmung-Paletten-Schleifen-Verschliffene-Paletten-Erkennen-Und-Umschleifen.html

http://www.dg-chrono.de/dg-chrono.de/forum/viewtopic.php?f=15&t=2541

 
 

 

 

Als je het niet begrijpt, begrijp ik het wel!

Vierlingsbeek, bijeenkomst 24 maart 2016 bij volle maan.

Het geeft in het café de lente weer !

Het geeft in het café de lente weer !

 Lente (tek. Niek Swelsen)

Lente (tek. Niek Swelsen)

.Een zevental kuikens van enkele dagen oud begroeten ons bij binnenkomst in café De Wildeman. Ze geven de lente aan die bij ons op het noordelijk halfrond, ook al een paar dagen oud is.

De kuikens, die zich niets van onze aanwezigheid aantrokken, zijn tekenend voor de gemoedelijke uitstraling van het café in het 17de eeuwse pand. Ze horen erbij evenals de twee honden. In die sfeer komt ”De Klokkenbende”, zoals de uitbater ons steevast noemt, al bijna zeven jaar op gezette tijden bij elkaar. De bijeenkomsten bij ”De Wildeman” doen mij denken aan het kunstwerk: *The Beanery van Edward Kinholz in het stedelijk museum in Amsterdam.

De noordgevel met links in de midden het weerstation.

De noordgevel met links in de midden het weerstation.

Het café past wel bij ons gezelschap, dat gemiddeld ook al een behoorlijke tijd meegaat, evenals de uitbater. En de alom vrolijke dochter van de uitbater zorgt ervoor dat we niet in tijd verzonken raken! Dit door uitdroging te voorkomen op onze bijeenkomst, die volgens de Chinese Astrologie in het jaar van de aap plaatsvind.11 Zelf was ik natuurlijk ook nieuwschierig.

Maar centraal op deze avond stond toch de astronomische wijzerplaat, en wat daar op te zien is.

Niek Swelsen tijdens zijn presentatie.

Niek Swelsen tijdens zijn presentatie.

Kreeftskeerkring, Steenbokskeerkring en Zodiak.

Voor sommige is het even ingewikkeld als computer programma’s, of het instellen van andere digitale instrumenten. Toch slaagde Niek Swelsen erin, om stap voor stap, de opbouw van zo’n wijzerplaat aan ons uit te leggen. Benamingen als kreefts- steenbokskeerkring en de dag-en-nachtevening hebben nu een plaatje gekregen in ons brein. En ook dat schrikkeldag ervoor zorgt dat de lente voor ons op het noordelijk halfrond altijd rond 20 maart ligt, en op het zuidelijk halfrond rond 22 september.

Tek: Niek Swelsen

Tek: Niek Swelsen

 Peter van Dooren geeft uitleg over het afstellen.

Peter van Dooren geeft uitleg over het afstellen.

Na Niek ging Peter van Dooren verder met: hoe kan men in de praktijk de paletten voor een Graham ankergang af stellen en maken. Peter heeft hiervoor speciaal gereedschap gemaakt, dit omdat: meten weten is, waarin ik hem kan volgen. **En als je het niet begrijpt, begrijp ik het wel. Hierna kwamen we toe aan een van de vaste programma onderdelen: de meegebrachte uurwerken, hulpgereedschap en klokken. De inbreng hierin van de leden is niet al te positief, wat toch essentieel is voor de bijeenkomsten. Op het einde van de zeer leerzame avond konden we nog een door Huub van Beek geschonken klassieke regulateur verloten, Huub bedankt!

De gereedschappen van Peter van Dooren.

De gereedschappen van Peter van Dooren.

Deze avond was in ieder geval een goede training voor ons voorstelling vermogen. Enkelen gaven zelfs aan dat ze er de komende nacht wel eens onrustig van zouden kunnen zijn. Dit is volgens mij wel mogelijk omdat we nu een klein beetje in de toekomst kunnen kijken. Of, zou de volle maan invloed op deze mensen hebben, wat wel kan, volgens de vele volksverhalen.23 Volle maan

*http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/collectie-wisselingen/the-beanery-1965

**Bioritmiek gaat ervan uit dat de mens niet op elk ogenblik in dezelfde mate de beschikking heeft over zijn vermogens en dat deze beschikbaarheid cyclisch verloopt zoals de meeste continue processen in de natuur. De beschikbaarheid van een vermogen neemt geleidelijk toe, bereikt een maximum, neemt dan weer af, bereikt een minimum en gaat dan weer toenemen. (Wikipedia)

Prehistorisch weerstation Als bovenkant steen verkleurt, dan regent het. Schommelt de steen, dan waait het. Wordt de steen warm, dan schijnt de zon. Als de steen wit wordt, sneeuwt het.

Prehistorisch weerstation
Als bovenkant steen verkleurt, dan regent het.
Schommelt de steen, dan waait het.
Wordt de steen warm, dan schijnt de zon.
Als de steen wit wordt, sneeuwt het.

Peter demonstreert het afstellen van een Graham anker.

Peter demonstreert het afstellen van een Graham anker.

Opnamemal voor paletten van Peter.

Opnamemal voor de paletten: van Peter.

 

Jacob Venker, een getijden klokkenmaker uit St. Anthonis.

Verslag bijeenkomst 3 december 2015    > Boogschutter <

Getijdenklok van Jacob Venker

Getijdenklok van Jacob Venker

Nadat René Wetzels de vergadering had geopend met enkele mededelingen, kreeg Jacob Venker de tijd om uitleg te geven over zijn getijdenklokken. Zijn lezing over getijden klokken had een grote aantrekkingskracht op de aanwezige leden van de klokkengroep Vierlingsbeek.

En na negenen, terwijl het hoogwater was in Vlissingen, kwam er een golf van vragen los, die Jacob Venker vakkundig en vloeiend beantwoordde of uiteenzette. De andere kijk op tijd die Jacob Venker ons voorschotelde zal de uurwerk  techneuten uit de groep wel voeding  en hoofdbrekens opleveren.

Bijzonder is ook dat 275 jaar, nadat fijn smid Petrus van Cuijck in St. Anthonis  begon met het bouwen van klokken,  er in St. Anthonis nog steeds klokken worden gebouwd, welke nu al collector items zijn geworden.

Bijzonder is ook dat 275 jaar, nadat fijn smid Petrus van Cuijck in St. Anthonis begon met het bouwen van klokken, er in St. Anthonis nog steeds klokken worden gebouwd.

Bijzonder is ook dat 275 jaar, nadat fijn smid Petrus van Cuijck in St. Anthonis begon met het bouwen van klokken, er in St. Anthonis nog steeds klokken worden gebouwd.

Meer over de klokken van Jacob Venker, die veelal hangen op zeer prominente plaatsen in Nederland, kun je bekijken op de site:  http://www.deweerwijzer.nl/

Na de pauze, die nodig was om van het hoogwater af te komen, bleek de boogschutter meer pijlen te bezitten.

Hiervoor tekenen de foto’s, en onderaan nog een filmpje van Hessel Oosten over het maken van de: zon in bewerking.

 

Jacob Venker op de voorgrond wachtend tot iedereen aanwezig is.

Jacob Venker op de voorgrond wachtend tot iedereen aanwezig is, voor zijn uiteenzetting.

Tijd hoeft niet per se in uren, minuten of seconde te worden weergegeven.

 

De zelf gebouwde verdeelkop van Hessel Oosten.

De zelf gebouwde verdeelkop van Hessel Oosten, bovenop een product ( de zon ) die hiermee gemaakt is. De verdeelkop wordt met een stappenmotor aangedreven.

De verdeelkop vanuit een andere hoek.

De verdeelkop en de zon vanuit een andere hoek, werkelijk een prachtig gereedschap.

Een radius draaigereedschap van Ger Koelman.

Een radius draaigereedschap van Ger Koelman, met een buitenradius draaibeitel.

 

Radius draai gereedschap met binnen en buiten beitel van Hessel Oosten.

Radius draai gereedschap met binnen en buiten beitel van Hessel Oosten.

Veel bekijks voor Hessel Oosten zijn verdeelkop.

En hierna was het tijd,

                                     en werd iedereen verblijd, 

                                                                               met een surprise op het eind.

Ook Jan was blij met ...?

Ook blij met D’ BL:)Y  clockwear ?

 

De getijden klokken van Jacob Venker, vloeiden mede voort uit de aantrekkingskracht van de maan, en laat Sint Anthonis voortbestaan.

De getijden klokken van Jacob Venker, vloeiden mede voort uit de aantrekkingskracht van de maan, en laat Sint Anthonis voortbestaan.

Nog meer interessante links: 

Filmpje van Hessel Oosten: De zon in bewerking Hessel Oosten

 http://www.nauticlink.com/nl/getijklok/getijdenklok-handl.html

http:/venkerjw.home.xs4all.nl/getijmaas.html

 

 

 

 

Verslag Bijeenkomst 15 oktober

Door Toon Michiels 16 oktober 2015

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.

De bijeenkomst stond in het teken van tijd- schakel- en prikklokken. En toch had ik geen rekening gehouden met de schakelingen op mijn nieuwe laptop. Het probleem zat hem in de aansluitpoort voor de beamer, en die zat niet op mijn model. Ook met de laptop van René konden we geen goed contact krijgen. En dan verandert het een en ander, je beseft ineens dat de avond is afgestemd  op en met een computer. Het ding weegt een paar kilo, maar er kan een veelvoud aan gewicht, volume en beeld mee getoond worden. Dus na enige vertraging kon René de avond inleiden, de nodige mededelingen doorgeven en twee nieuwe leden verwelkomen. Daarna was het de laptop van Mathieu die het met twee derde beeld en zijn verhaal, de avond redde. Het verhaal van Mathieu zat goed in elkaar, en gaf een kijk in het leven van de Friese klokkenmakers, voor de industriële revolutie van  1750.

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Hierna kon ik zelf aan de volle zaal beelden tonen over het thema van de avond. Hoewel niet veel leden wat hadden meegebracht, verliep de avond verder zoals altijd, voor iedereen viel er wel wat op te steken of contacten te leggen. Onze club is divers:  er zitten verzamelaars en bouwers van alle typen klokken, alsmede reparateurs en beginners in. In de rondvraag ontspon zich nog een discussie over het restaureren van antieke klokken, en met name het schoonmaken van messing comtoise fronten. Mijn advies hierover is: als je niet weet hoe te restaureren is ”niets doen” de beste optie. Verschil in inzicht over het restaureren is wel een mooi thema om eens te bespreken.

Comtoise met een bijzonder escapement.

Comtoise met een bijzonder gangsysteem.

Ook het doel van deze bijeenkomsten kwam in de rondvraag aan de orde.

Dat doel is wel duidelijk, echter het invullen van een avond is gecompliceerd, dit omdat we het voor ieder individu aantrekkelijk willen maken.  (Zie op de site onder informatie onze regels en doel.) Na afloop kwamen er nog interessante ideeën naar voren die het uitwerken waard zijn.

Tot de volgende bijeenkomst waarbij het weer met tijd te maken heeft.

 

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Schakelklok in beeld

Schakelklok in beeld

Bediening Isgus bewakersklok (2) - kopieBediening Isgus bewakersklok - kopie

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.

Verslag over de bijeenkomst op 16 april 2015

Vierlingsbeek

Nadat eerst een journalist en fotograaf  van ”De Gelderlander”  zich verdiepte in onze club kon René Wetzels de bijeenkomst openen. Hierna was het de beurt aan de gastspreker, Mathieu Gerrese, voor de aangekondigde  lezing.IMG_7242 - kopie - kopie - kopie - kopie

Kunststof model

Kunststof model

Het is als of ik voor een vol Ahoy sta, zo begon Mathieu Gerrese de avond van de klokkengroep Vierlingsbeek. Zacht en rustig sprekend gaf Mathieu deskundig uitleg over  hoe je een terugwerkend anker kunt construeren. Woorden als werkingsweg, val, heffingshoek en terugwerkingsweg waren nieuw voor vele van de 29 toehoorders. Mathieu, die zijn lezing na de pauze nog afrondde, middels een uit kunststof vervaardigd model. Hierna kon iedereen zijn of haar meegebrachte uurwerken tonen. 2014-2015-1[1] - kopie

IMG_7249 - kopie - kopie - kopieAl bij een veegje olie loopt het niet meer, vertelde Bert Willems over zijn uurwerk met een grasshopper echappement. Het uurwerk dat al eens eerder ter sprake was gekomen ( zie: Verslag bijeenkomst 16 januari 2014  ) stond nu “heelhuids”  te pronken in zaal De Wildeman.Goed dat de eigenaar niet wist dat we er een beestenboel van gingen maken. Want Hans Tijnagel bleek een zeer mooi staand koekoeksklokje op de kop te hebben getikt, en Tiny van Haandel een bijzondere Schwarzwalder met herten in de bronstijd dat voorzien was van een kwartierslag.

René Wetzels kwam milieu neutraal voor de dag met een uit hout vervaardigd uurwerk.Of het bouwpakket uit de U.S.A. echt milieuneutraal is geproduceerd is niet bekend, maar in ieder geval wel mooi om te zien. Uit zuidelijke contreien was het Niek Swelsen met zijn prachtige astronomisch uurwerk. Bekijk de foto van de glazen wijzerplaat  eens, want het uurwerk geeft meer aan dan de dierenriem.450-kopie-kopie[1]

Verdere inbreng kwam van Jo Ketels en Huub

Bijzonder gangsysteem van Arie Koenen.

Bijzonder gangsysteem van Arie Koenen.

Rutten* met respectievelijk een prachtig reiswekkertje en een trommel apparaat. Arie Koenen heeft een goed oog voor vreemde uurwerken, en komt ook bijna altijd met een voor de avond toepasselijke inbreng, ditmaal een uurwerkje met een apart gangsysteem, waar we nog geen naam aan kunnen geven.

Het laatste agendapunt, ging over Tontjesdag in Oploo dat in het teken van de “Tijd” op 12 juli plaatsvindt. In de bijeenkomst van 13 november 2014 in Oploo was dit al toegelicht en besproken. Van een lid kregen we de toezegging om zijn mobiele tandwielfrees machine te kunnen gebruiken en verder kwamen er nog enkele leuke ideeën naar voren.Toch is het bijzonder dat op de dag, die in het teken van de “Tijd” staat, er zo weinig leden hier de tijd voor konden nemen.

Tontje d'n dwerg

Tontje d’n dwerg

In Oploo kunnen ze wel rekenen op een inbreng van de klokkengroep “maak eens tijd” uit Vierlingsbeek, want het is zoals een lid in de rondvraag verwoorde, een uitgelezen kans om de mooie hobby te profileren. Want het doel van “maak eens tijd” is toch vooral het uitwisselen van kennis. En hierin zullen we de komende tijd energie steken, te beginnen op 13 mei, met een toelichting  in Oploo op wat onze inbreng kan zijn.

*Huub Rutten uit Vortum- Mullem is geen lid van de klokkengroep, maar volgt de club aandachtig. En uit zijn assortiment zelf gemaakte gereedschappen kunnen we altijd een beroep doen om het tentoon te stellen. Men kan persoonlijk ook een afspraak maken met Huub om er zijn uurwerken en stoommachines te bekijken.

Bert Willems 2015 Uurwerk met grasshopper echappement.

Bert Willems 2015 Uurwerk met grasshopper echappement.

 

Koekoeksklok van Hans Tijnagel

Koekoeksklok en foto van Hans Tijnagel.

Uurwerk en foto van koekoeksklok van Hans Tijnagel.

Uurwerk en foto van koekoeksklok van Hans Tijnagel.

Uurwerk

Uurwerk

 

Glas wijzerplaat.

Glas wijzerplaat.

Uurwerk Bert Willems

Uurwerk Bert Willems

Uurwerk van Rene Wetzels

Uurwerk van Rene Wetzels

Uurwerk Arie Koenen

Uurwerk Arie Koenen

Spaanse Schwarzwalder met 2 bellen van Tiny van Haandel.

Spaanse Schwarzwalder, met 2 bellen van Tiny van Haandel.

Uurwerk Tiny van Haandel

Uurwerk van de Schwartzwalder  foto: Tiny van Haandel

 

Uurwerk van de Schwartzwalder, Tiny van Haandel

Uurwerk van de Schwartzwalder.    foto: Tiny van Haandel

Kunststof voorbeeld

Kunststof voorbeeld