Horlogemaker Martinus Michiels, Rijkevoort.

Horlogemaker Martinus Michiels

Door Toon Michiels Vierlingsbeek, 8 mei 2012

Per toeval!

In de gebonden jaargang 1884 van “De Horlogemaker” welke ik ter inzage kreeg van de familie P. Jansen uit Boxmeer stond op de binnenkant van de voorkaft een stempel met de naam; M.Michiels Horlogemaker Sambeek h/b. St Anthonis (Sambeekse hoek). Verder stond zijn naam ook met inkt geschreven op blz. 110 en op blz. 233 stond de tekst: ‘Twee … Martinus Michiels Sambeekse Hoek provincie Brabant’. Van mijn vader, Jan Michiels geboren in 1919, had ik wel eens gehoord dat er vroeger een klokkenmaker in de Sambeekse Hoek had gewoond, maar dat deze later naar Duitsland was vertrokken en geen familie was.

Deze gegevens waren voor mij dusdanig interessant, dat ik besloot om verder te gaan zoeken, waarbij ik de naam Martinus Michiels tegen kwam in het boek “Alle Minse van Oploo’” Deel 1 van Cor Verberk. Op blz. 109 van dit boek, Brugstraat 3 staan de bewoners van dit pand vanaf 1783 vermeld. En van 1862-1911 woonde er de familie Michiels-Giesbers. De oudste zoon Martinus geboren op 18-06-1862 was ongehuwd. (Zijn broer Antoon is wel naar Duitsland vertrokken en overleden op 14-12-1934). Dus naar Cor Verberk, en daar kreeg ik een kopie van het gedachtenis prentje, en ook een kopie van de overlijdensakte, waarin vermeld staat dat zijn beroep klokkenmaker was.Tinus Tik

Ook een neef van mijn vader (Tien Michiels uit Rijkevoort) heeft hem gekend. En bij navraag bij de heemkunde kring in Rijkevoort stuurde die mij een foto van het huis waar Martinus (Tinus Tik) Michiels inwoonde bij zijn broer Peter. Wanneer hij van Oploo naar Rijkevoort vertrok is mij onbekend, evenals of er nog foto’s zijn. Legendarisch was Tinus Tik, een man, die zeer weinig eisen stelde en raad wist met alles wat tikte, en niet meer tikte. Na verder speurwerk is Martinus Michiels wel familie van mij, maar dit gaat vele generaties terug.    Het vertrekje dat Tinus in deze keuterij bewoonde, was erg klein met enkel dak- verlichting via een doorzichtige dakpan.

 

Vroeger ” genoot ” bijna iedereen een bijnaam. Zo was Peter ” gesierd ” met de bijnaam ”Berejas”.