Kalenderklok, J.S.Edens Boxmeer.

Kalenderklok

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 1 maart 2012

Jan Siemon Edens was de vader van Henk Edens die bij Stork werkte als bedrijfsleider. Van Henk Edens kreeg mijn vader deze kalender klok die ik later weer van mijn vader kreeg en die door J.S.Edens was gebouwd, aangedreven door een pendule uurwerk.                                                              —Kalenderklok

—Jan Simon Edens (foto uit 1937)

J.S.Edens,geboren 1 september 1880 te Winschoten en overleden op 9 mei 1978 in Boxmeer die ingenieur weg en waterbouw was bouwde deze klok zonder gespecialiseerd gereedschap, de klok geeft dag, datum en maand aan en vangt tevens de oneven maanden alsmede februari op, alleen om de 4 jaar behoefd hij bijgesteld te worden. Dit alles met een eenvoudige mechaniek dat zeer interessant is om te zien, de kast heeft geen visuele uitstraling maar dat was in de jaren 50 en 60 niet het belangrijkste.

( foto J.S.Edens is uit famillie bezit, die ook nog enkele klokken van dhr.Edens bezitten)

Zijn zoon Henk Edens heeft het klokkenmakers virus in mijn famillie gebracht, zie anekdote in onderstaand artikel.

Jubilaris die bij de tijd is.

J.C.Michiels 25 jaar bij Stork. Uit: ”De Schakel” personeelsblad Stork Boxmeer. ± 1973 (Geschreven door Toon Hermans St. Anthonis)

Jubilaris die bij de tijd is.

J.C.Michiels 25 jaar bij Stork. Uit: ”De Schakel” personeelsblad Stork Boxmeer. ± 1973 (Geschreven door Toon Hermans St. Anthonis)

De heer J.C.Michiels was op 13 september 25 jaar bij Stork in dienst. Een kwart eeuw geleden begon hij ‘s- morgens om vijf uur in de draaierij, die ook toen al in ploegendienst werkte. Met het fietsje kwam hij uit St. Anthonis, en later uit Stevensbeek. Hij woont nu in Oploo, is getrouwd want hij heeft acht kinderen. Toen hij bij Stork Boxmeer kwam werken, kwam hij van de Rijkswerkplaats in Nijmegen. Door zelfstudie heeft hij zich het vak eigen gemaakt. Tot 1964 was hij draaier, nu eens een paar jaar op een korte dan weer eens een tijdje op een lange draaibank. Vervolgens werd hij instrukteur; hij leerde jonge Bemetellers het draaiersvak. In 1971 werd hij assistent produktieleider in de draaierij. Hij draait ook weer in de ploeg mee.